Službeni glasnik BiH, broj 86/13
Ovaj akt nije unešen na bosanskom jeziku.
Na osnovu čl. 16. i 17. stav 2. i člana 72. Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine na 62. sjednici, održanoj 3. septembra 2013. godine, donijelo je
PRAVILNIK
O PRERAĐENOJ HRANI NA BAZI ŽITARICA I HRANI ZA BEBE ZA DOJENČAD I MALU DJECU
DIO PRVI - OPĆE ODREDBE
Član 1.
(Predmet)
Pravilnikom o prerađenoj hrani na bazi žitarica i hrani za bebe, za dojenčad i malu djecu (u daljnjem tekstu: Pravilnik) propisuju se uslovi koje u pogledu sastava, označavanja i reklamiranja mora ispunjavati prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe namijenjena ishrani zdrave dojenčadi i male djece, u fazi odvikavanja od dojenja i kao dodatak ishrani i/ili za njihovo postepeno navikavanje na običnu hranu.
Član 2.
(Obuhvat)
(1) Pravilnikom su obuhvaćene:
a) "prerađena hrana na bazi žitarica" koja se dijeli na četiri sljedeće kategorije:
1) jednostavne žitarice, koje su ili moraju biti pripremljene pomoću mlijeka ili drugih odgovarajućih prehrambenih tečnosti,
2) žitarice s dodatom hranom velikog sadržaja proteina koje su ili moraju biti pripremljene pomoću vode ili druge tečnosti koja ne sadrži proteine,
3) tjesteninu koja se koristi nakon kuhanja u kipućoj vodi ili u drugim odgovarajućim tečnostima,
4) dvopek i biskvite koji se koriste ili direktno ili, nakon mrvljenja, uz dodatak vode, mlijeka ili drugih primjerenih tečnosti;
b) "hrana za bebe", hrana osim prerađene hrane na bazi žitarica.
(2) Ovaj pravilnik ne odnosi se na vrste mlijeka koje su namijenjene za malu djecu.
Član 3.
(Definicije)
U svrhu ovog pravilnika primjenjuju se sljedeće definicije:
a)
dojenčad su djeca mlađa od 12 mjeseci;
b)
mala djeca su djeca u dobi od jedne do tri godine;
c)
rezidue pesticida su rezidue proizvoda za zaštitu bilja uključujući njihove metabolite i proizvode koji su rezultat njihovog raspadanja ili reakcije u prerađenoj hrani na bazi žitarica i hrani za bebe.
Član 4.
(Stavljanje na tržište)
Proizvodi navedeni u članu 2. ovog pravilnika smiju se pojaviti na tržištu u Bosni i Hercegovini samo ako su u skladu s ovim pravilnikom i Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe ("Službeni glasnik BiH", broj 72/11).
DIO DRUGI - POSEBNE ODREDBE
Član 5.
(Proizvodnja)
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe proizvode se od sastojaka za koje je na osnovu općeprihvaćenih naučnih činjenica utvrđeno da su primjereni za određenu upotrebu u ishrani dojenčadi i male djece.
Član 6.
(Kriteriji sastojaka)
(1) Prerađena hrana na bazi žitarica mora biti u skladu s kriterijima o sastojcima koji su navedeni u Aneksu I. i Aneksu III. koji su sastavni dio ovog pravilnika.
(2) Hrana za bebe mora biti u skladu s kriterijima o sastojcima koji su navedeni u Aneksu II. koji je sastavni dio ovog pravilnika.
Član 7.
(Hranjive tvari)
(1) Samo one hranjive tvari koje su navedene u listi u Aneksu IV. koji je sastavni dio ovog pravilnika mogu se dodavati pri proizvodnji prerađene hrane na bazi žitarica i hrane za bebe.
(2) Kriteriji čistoće za ove tvari propisuju se posebnim propisom.
Član 8.
(Maksimalna količina tvari)
(1) Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe ne smije sadržavati nijednu tvar u količini u kojoj bi one ugrozile zdravlje dojenčadi i male djece. Ustanovit će se neophodna maksimalna količina za tvari osim onih koje se pominju u st. (2) i (3) ovog člana.
(2) Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe ne smije sadržavati rezidue pojedinačnih pesticida u količinama iznad 0,01 mg/kg, osim za one tvari za koje su propisane specifične količine u Aneksu VI. koji je sastavni dio ovog pravilnika, i u tom slučaju primjenjuju se specifične količine. Analitičke metode koje će biti korištene za određivanje količina rezidua pesticida moraju biti općeprihvatljive standardizirane metode.
(3) Pesticidi koji su navedeni u listama u Aneksu VII. koji je sastavni dio ovog pravilnika ne smiju se upotrebljavati u poljoprivrednim proizvodima koji su namijenjeni za proizvodnju prerađene hrane na bazi žitarica i hrane za bebe.
(4) Količine koje se pominju u st. (2) i (3) ovog člana primjenjuju se na proizvod u obliku koji je, na osnovu uputstva proizvođača, predložen kao oblik proizvoda spreman za konzumiranje ili pripremljene prema uputstvima proizvođača.
(5) Pesticidi koji su navedeni u Aneksu VI. i Aneksu VII. ovog pravilnika moraju biti izmijenjeni u skladu s budućim naučnim informacijama koje se odnose na zaštitu zdravlja ljudi.
(6) Mikrobiološki kriteriji ustanovljavaju se po potrebi.
Član 9.
(Deklariranje ili obilježavanje proizvoda)
(1) Podaci na deklaraciji proizvoda koji se navode ovim pravilnikom, osim općih zahtjeva za deklariranjem, obilježavanjem i označavanjem upakirane hrane navedenih u Pravilniku o općem deklariranju ili označavanju upakirane hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 87/08) i Pravilniku o označavanju hranjivih vrijednosti upakirane hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 85/08), moraju sadržavati i sljedeće obavezne pojedinosti:
a) izjavu o odgovarajućem uzrastu od kojeg se dati proizvod može koristiti, imajući u vidu njegov sastav, teksturu ili druge određene osobine. Dob naznačena u izjavi ne smije biti ispod četiri mjeseca za bilo koji proizvod. Na proizvodima preporučenim za upotrebu u dobi od četiri mjeseca naviše može se navesti da su prikladni za tu dob, osim ako drugačije ne ocijene nezavisni stručnjaci iz oblasti nutricionizma ili ostali nezavisni medicinski stručnjaci;
b) informaciju o prisustvu ili odsustvu glutena, ako je naznačena dob od koje se proizvod može upotrebljavati ispod šest mjeseci;
c) iskoristivu energetsku vrijednost izraženu u kJ i kcal i sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti, izražen u numeričkom obliku, po 100 g ili 100 ml proizvoda u obliku u kojem se prodaje i, gdje je to odgovarajuće, po specificiranoj količini proizvoda koja je predložena za konzumiranje;
d) prosječnu vrijednost količine svake mineralne tvari i svakog vitamina za koje postoji specifična količina kako je to specificirano u Aneksu I., odnosno Aneksu II ovog pravilnika, izraženu u numeričkom obliku, po 100 g ili 100 ml proizvoda u obliku u kojem se prodaje i, gdje je to odgovarajuće, po specificiranoj količini proizvoda koja je predložena za konzumiranje;
e) uputstva za odgovarajuću pripremu, kada je to potrebno, i izjavu o važnosti pridržavanja tih uputstava.
(2) Deklaracija može sadržavati:
a) prosječnu vrijednost količine hranjivih tvari propisanih u Aneksu IV. ovog pravilnika kada takva deklaracija nije sadržana u odredbama stava (1) tačke d) ovog člana, izraženu u numeričkom obliku, po 100 g ili 100 ml proizvoda u obliku u kojem se prodaje i, gdje je to odgovarajuće, po specificiranoj količini proizvoda koja je predložena za konzumiranje;
b) pored numeričkih informacija, informacije o vitaminima i mineralima prikazanim u Aneksu V. koji je sastavni dio ovog pravilnika, izražene kao procenat tamo navedenih referentnih vrijednosti, na 100 g ili 100 ml proizvoda u obliku u kojem se prodaje i, gdje je to odgovarajuće, po specificiranoj količini proizvoda koja je predložena za konzumiranje, pod uslovom da su prisutne količine barem jednake 15% u odnosu na referentne vrijednosti.
DIO TREĆI - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 10.
(Službene kontrole i inspekcijski nadzor)
(1) Službene kontrole i inspekcijski nadzor provodit će se na način kako je to propisano važećim propisima u Bosni i Hercegovini.
(2) Za utvrđivanje usklađenosti proizvoda s propisanim općim zahtjevima kvaliteta u svrhu službene kontrole koriste se važeće metode propisane posebnim propisom kao i druge validirane međunarodnopriznate metode.
Član 11.
(Kontrola pesticida)
U svrhu kontrole pesticida u skladu s članom 8. stav (3) ovog pravilnika važi:
a) za pesticide koji su navedeni u tabeli 1. Aneksa VII. ovog pravilnika smatrat će se da nisu upotrijebljeni ako količina njihovih rezidua ne prelazi 0,003 mg/kg. Ovaj nivo, koji se smatra limitom kvantifikacije za analitičke metode, mora se redovno revidirati u skladu s tehnološkim napretkom;
b) za pesticide koji su navedeni u tabeli 2. Aneksa VII. ovog pravilnika smatrat će se da nisu upotrijebljeni ako količina njihovih rezidua ne prelazi 0,003 mg/kg. Ova količina mora se redovno revidirati radi podataka o zagađenju okoline.
Član 12.
(Prestanak važenja odredbi)
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet ("Službeni list SFRJ", br. 04/85, 70/86 i 69/91), koje se odnose na proizvode navedene u članu 3. tački 1. koje se odnose na dječiju hranu na bazi žitarica i hranu za bebe.
Član 13.
(Prijelazne odredbe)
Od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, hrana proizvedena u skladu s propisima iz člana 12. ovog pravilnika može se stavljati na tržište najkasnije do isteka roka trajanja.
Član 14.
(Stupanje na snagu)
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
ANEKS I.
OSNOVNI SASTOJCI PRERAĐENE HRANE NA BAZI ŽITARICA I HRANE ZA BEBE ZA DOJENČAD I MALU DJECU
1. SADRŽAJ ŽITARICA
2. BJELANČEVINE
2.1. Za proizvode koji se pominju u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 2) i 4), sadržaj proteina ne smije prelaziti 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal).
2.2. Za proizvode koji se pominju u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 2), količina dodatog proteina ne smije biti manja od 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal).
2.4. Hemijski indeks dodatog proteina mora biti najmanje 80% od referentnog proteina (kazein kako je on definiran u Aneksu III.), odnosno omjer iskoristivosti proteina (
protein efficiency ratio: PER) u mješavini ne smije biti manji od 70% od referentnog proteina. U svim slučajevima, dodatak aminokiselina dozvoljava se jedino u svrhu poboljšanja hranjive vrijednosti proteinske mješavine, i samo u omjerima koji su neophodni za tu svrhu.
3. UGLJIKOHIDRATI
- količina dodatih ugljikohidrata iz ovih izvora ne smije prelaziti 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100 kcal),
3.2. Dodaju li se saharoza, fruktoza, glukoza, glukozni sirup ili med proizvodima iz člana 2. stav (1) tačka a) alineje 2), tada:
- količina dodate fruktoze ne smije biti veća od 0,6 g/100kJ (2,5 g/100 kcal).
- količina laurinske kiseline ne smije biti veća od 15% ukupnog sadržaja masti,
- natrijeve soli smiju se dodavati prerađenoj hrani na bazi žitarica samo u tehnološke svrhe,
5.2.2 Za proizvode navedene u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 4) ovog pravilnika s dodatkom mlijeka (mliječni keksi) i koji su označeni kao takvi, količina kalcija ne smije biti manja od 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
6.1 Za prerađenu hranu na bazi žitarica, količina tiamina ne smije biti manja od 25 µg/100 kJ (100 µg/100 kcal).
6.2 Za proizvode navedene u člana 2. stav (1) tačka a) alineje 2) ovog pravilnika, važi sljedeće:
Tabela 2.Ova ograničenja također važe za vitamine A i D ako su dodati i drugoj prerađenoj hrani na bazi žitarica.
Odredbe vezane za hranjive tvari odnose se na proizvode koji su spremni za upotrebu u obliku u kakvom se stavljaju na tržište, odnosno na proizvode pripremljene prema uputstvu proizvođača, osim za kalij i kalcij, za koje se zahtjevi odnose na proizvode u obliku u kakvom se stavljaju na tržište.
ANEKS II.
OSNOVNI SASTOJCI HRANE ZA BEBE, DOJENČAD I MALU DJECU
Zahtjevi vezani za hranjive tvari odnose se na proizvode spremne za upotrebu u obliku u kakvom se javljaju na tržištu, odnosno na proizvode pripremljene prema uputstvu proizvođača.
1.1. Ako su meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina jedini sastojci navedeni u nazivu proizvoda, tada:
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina moraju biti zastupljeni s najmanje 40% ukupne mase proizvoda,
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina pojedinačno ne smiju biti zastupljeni s manje od 25% ukupne mase proizvoda,
- ukupna količina bjelančevina iz navedenih izvora ne smije biti manja od 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal).
1.2. Ako su meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina pojedinačno ili zajedno prvi navedeni u nazivu proizvoda, bez obzira da li je proizvod označen kao obrok ili ne, tada:
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina zajedno ne smiju biti zastupljeni s manje od 10% od ukupne mase proizvoda,
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina pojedinačno ne smiju biti zastupljeni s manje od 25% od ukupne mase navedenih izvora bjelančevina,
- količina bjelančevina iz mliječnih izvora ne smije biti manja od 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),
- ukupna količina bjelančevina u proizvodu iz svih izvora ne smije biti manja od 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.7. Slatka dječija hrana u čijem se imenu navode mliječni proizvodi kao prvi ili jedini sastojci ne smije sadržavati manje od 2,2 g mliječne bjelančevine/100 kcal. Ostala slatka dječija hrana izuzima se iz odredbi navedenih u tački 1.1. do 1.5. ovog aneksa.
1.8. Dodatak aminokiselina dozvoljen je isključivo u svrhu poboljšanja hranjive vrijednosti prisutnih bjelančevina te isključivo u omjerima potrebnima za tu svrhu.
Količina ukupnih ugljikohidrata u sokovima i nektarima na bazi voća i povrća, jelima na bazi voća i desertima, odnosno pudinzima ne smije biti veća od:
- 10 g/100 ml za sokove od povrća i napitke na njihovoj bazi,
- 15 g/100 ml za voćne sokove i nektare te napitke na njihovoj bazi,
- 20 g/100 g za jela isključivo na bazi od voća,
- 25 g/100 g za deserte i pudinge,
3.1. Za proizvode iz tačke 1.1. ovog aneksa:
Ako su meso ili sir jedini sastojci ili prvi navedeni u nazivu proizvoda, ukupna količina masti u proizvodu iz svih izvora ne smije biti veća od 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).
3.2. Za sve ostale proizvode, ukupna količina masti u proizvodu iz svih izvora ne smije biti veća od 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
4. NATRIJ
4.2. Natrijeve soli ne smiju se dodavati proizvodima na bazi voća, desertima i pudinzima, osim u tehnološke svrhe.
U voćnom soku, nektaru ili soku od povrća konačni sadržaj vitamina C ne smije biti manji od 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal), odnosno 25 mg/100 g proizvoda.
6. MAKSIMALNE KOLIČINE VITAMINA, MINERALA I ELEMENATA U TRAGOVIMA AKO SU DODATI HRANI
Odredbe vezane za hranjive tvari odnose se na proizvode spremne za upotrebu u obliku u kakvom se javljaju na tržištu, odnosno na proizvode pripremljene prema uputstvu proizvođača, osim za kalij i kalcij, za koje se odredbe odnose na proizvode u obliku u kakvom se stavljaju na tržište.
ANEKS IV.
2. AMINOKISELINE
4. MINERALNE SOLI I ELEMENTI U TRAGOVIMA
MAKSIMALNO DOZVOLJENI NIVOI OSTATAKA PESTICIDA, ODNOSNO NJIHOVIH METABOLITA U PRERAĐENOJ HRANI NA BAZI ŽITARICA I DJEČIJOJ HRANI
ANEKS VII.
Tabela 1.SASTAV AMINOKISELINA U KAZEINU
- sadržaj natrija u prerađenoj hrani na bazi žitarica ne smije biti veći od 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
- količina bjelančevina iz navedenih izvora ne smije biti manja od 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal).
- 5 g/100 g za ostale napitke koji nisu na bazi mlijeka.
HRANJIVE TVARI I NJIHOVI DERIVATI DOZVOLJENI U HRANI NA BAZI ŽITARICA
Udio žitarica i/ili proizvoda od škroba iz gomolja ne smije biti manji od 25% ukupne suhe tvari gotovog proizvoda.
1.5. Ako se proizvod na deklaraciji označava kao obrok, ali ne navodi meso, perad, ribu, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvor bjelančevina u nazivu proizvoda, tada ukupna količina bjelančevina u proizvodu iz svih izvora ne smije biti manja od 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
ANEKS V.
Vitamin C4.1. Konačni sadržaj natrija u proizvodu ne smije biti veći od 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal), odnosno 200 mg/100 g proizvoda. Međutim, ako je sir jedini sastojak naveden u nazivu proizvoda, konačni sadržaj natrija ne smije biti veći od 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
7. MAKSIMALNE KOLIČINE VITAMINA, MINERALA I ELEMENATA U TRAGOVIMA AKO SU DODATI HRANI
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina pojedinačno ne smiju biti zastupljeni s manje od 25% od ukupne mase navedenih izvora bjelančevina,
1.4. Ako se sa ostalim sastojcima u nazivu hrane navodi sir, bez obzira da li je proizvod označen kao obrok ili ne, tada:
- količina dodate fruktoze ne smije prelaziti 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal).
- navedeno meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina ne smiju zajedno biti zastupljeni s manje od 8% od ukupne mase proizvoda,
Zahtjevi koji se odnose na hranjive tvari tiču se proizvoda spremnih za upotrebu, koji se nude kao takvi ili koji treba da se vrate u prvobitno stanje na osnovu uputstva proizvođača.
5. MINERALI
4.1. Za proizvode navedene u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 1) i 4) ovog pravilnika, sadržaj masti ne smije biti veći od 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal).
Vitamin D- količina dodatih ugljikohidrata iz ovih izvora ne smije biti veća od 1,2 g/100kJ (5g/100 kcal),
- ukupna količina bjelančevina u proizvodu iz svih izvora ne smije biti manja od 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
3. OSTALE TVARI
5.2.1 Za proizvode navedene u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 2), količina kalcija ne smije biti manja od 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal).
- količina linolne kiseline (u obliku glicerida – linoleata) ne smije biti manja od 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) ni veća od 285 mg/100 kJ (1200 mg/100 kcal).
Prerađena hrana na bazi žitarica prvenstveno se priprema od jedne ili više mljevenih žitarica i/ili proizvoda od škroba iz gomolja (korijena).
ANEKS III.
PESTICIDI KOJI SE NE SMIJU KORISTITI U POLJOPRIVREDNIM PROIZVODIMA NAMIJENJENIM ZA PROIZVODNJU PRERAĐENE HRANE NA BAZI ŽITARICA I DJEČIJE HRANE
Vitamin A ne smije se dodavati drugoj hrani za bebe.
4. MASTI
2. UGLJIKOHIDRATI
1.6. Umaci koji se označavaju kao prilozi obroku izuzimaju se iz odredbi navedenih u tački 1.1. do zaključno tačke 1.5. ovog aneksa.
4.2. Za proizvode navedene u članu 2. stav (1) tačka a) alineje 2) ovog pravilnika, sadržaj masti ne smije biti veći od 1,1 g/100kJ (4,5 g/100 kcal). Ako je sadržaj masti veći od 0,8 g/100kJ (3,3 g/100 kcal), tada:
REFERENTNE VRIJEDNOSTI ZA OZNAČAVANJE HRANJIVE VRIJEDNOSTI HRANE NAMIJENJENE ZA DOJENČAD I MALU DJECU
5. VITAMINI
1.3. Ako su meso, perad, riba, iznutrice, odnosno drugi tradicionalni izvori bjelančevina pojedinačno ili zajedno navedeni u nazivu proizvoda, ali nisu istaknuti prvi, bez obzira označava li se proizvod kao obrok ili ne, tada:
1. VITAMINI
5.2 Kalcij
Vitamin D ne smije se dodavati hrani za bebe.
1 BJELANČEVINE
5.1 Natrij
- količina miristinske kiseline ne smije biti veća od 15% ukupnog sadržaja masti,
2.3. Za biskvite koji se pominju u članu 2. stav (1) tačka a) alineja 4), koji su pravljeni s dodatkom hrane visokog sadržaja proteina, i koji su prezentirani kao takvi, količina dodatog proteina ne smije biti manja od 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal).
6. VITAMINI
3. MASTI
ANEKS VI.
U sokovima od povrća, konačni sadržaj vitamina A u proizvodu ne smije biti manji od 25 μg RE/100 kJ (100 μg RE/100 kcal).
- količina bjelančevina iz navedenih izvora ne smije biti manja od 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),
3.1. Ako se proizvodima iz člana 2. stav (1) tačka a) alineje 1) i 4) dodaju sahroza, fruktoza, glukoza, glukozni sirupi ili med, tada:
Vitamin A
|
Na 100 kJ
|
Na 100 kcal
|
Najmanja
|
Najveća
|
Najmanja
|
Najveća
|
Vitamin A (μg RE) [1]
|
14
|
43
|
60
|
180
|
Vitamin D (μg) [2]
|
0,25
|
0,75
|
1
|
3
|
[1] RE = retinol ekvivalent
|
[2] u obliku kolekalciferola,
10 μg kojega odgovara 400 i.j. vitamina D.
|
Hranjiva tvar
|
Najveća vrijednost na 100 kcal
|
Vitamin A (μg RE)
|
180
|
Vitamin E (mg α-TE)[1]
|
3
|
Vitamin D (μg)
|
3
|
Vitamin C (mg)
|
12,5/25 [2]
|
Tiamin (mg)
|
0,5
|
Riboflavin (mg)
|
0,4
|
Niacin (mg NE) [3]
|
4,5
|
Vitamin B6 (mg)
|
0,35
|
Folna kiselina (μg)
|
50
|
Vitamin B12 (μg)
|
0,35
|
Pantotenska kiselina (mg)
|
1,5
|
Biotin (μg)
|
10
|
Kalij (mg)
|
160
|
Kalcij (mg)
|
80/180 [4]/100 [5]
|
Magnezij (mg)
|
40
|
Željezo (mg)
|
3
|
Cink (mg)
|
2
|
Bakar (μg)
|
40
|
Jod (μg
|
35
|
Mangan (mg)
|
0,6
|
[1] α-TE =
d-α-tokoferol ekvivalent
[2] Ograničenje se
odnosi na proizvode s dodatkom željeza.
[3] NE = Nijacin
ekvivalenti = mg nikotinske kiseline + mg triptofana/60.
[4] Ograničenje se
odnosi na proizvode iz člana 2. stav (1) tačka a) alineje 1)
i 2)
[5] Ograničenje se
odnosi na proizvode iz člana 2. stav (1) tačka a) alineje 4)
|
Hranjiva tvar
|
Najveća vrijednost na 100 kcal
|
Vitamin A (μg RE)
|
180[1]
|
Vitamin E (mg α-TE)
|
3
|
Vitamin C (mg)
|
12,5/25 [2]/125 [3]
|
Tiamin (mg)
|
0,25
|
Riboflavin (mg)
|
0,4
|
Niacin (mg NE)
|
4,5
|
Vitamin B6 (mg)
|
0,35
|
Folna kiselina (μg)
|
50
|
Vitamin B12 (μg)
|
0,35
|
Pantotenska kiselina (mg)
|
1,5
|
Biotin (μg)
|
10
|
Kalij (mg)
|
160
|
Kalcij (mg)
|
80
|
Magnezij (mg)
|
40
|
Željezo (mg)
|
3
|
Cink (mg)
|
2
|
Bakar (μg)
|
40
|
Jod (μg)
|
35
|
Mangan (mg)
|
0,6
|
|
|
[1] U skladu s
odredbama tačke 5.
|
[2] Ograničenje se
odnosi na proizvode s dodatkom željeza.
|
[3] Ograničenje se
odnosi na jela na bazi voća, voćne sokove, nektare i sokove od povrća.
|
|
g/100 g bjelančevine
|
Arginin
|
3,7
|
Cistin
|
0,3
|
Histidin
|
2,9
|
Izoleucin
|
5,4
|
Leucin
|
9,5
|
Lizin
|
8,1
|
Metionin
|
2,8
|
Fenilalanin
|
5,2
|
Treonin
|
4,7
|
Triptofan
|
1,6
|
Tirozin
|
5,8
|
Valin
|
6,7
|
Vitamin
|
Derivati
vitamina
|
Vitamin
A
|
Retinol
Retinil-acetat
Retinil-palmitat
Beta-karoten
|
Vitamin
D
|
Vitamin
D2 (= ergokalciferol)
Vitamin
D3 (= kolekalciferol)
|
Vitamin
B1
|
Tiamin-hidrohlorid
Tiamin-mononitrat
|
Vitamin
B2
|
Riboflavin
Natrijev
riboflavin-5’-fosfat
|
Niacin
|
Nikotinamid
Nikotinska
kiselina
|
Vitamin
B6
|
Piridoksin-hidrohlorid
Piridoksin-5-fosfat
Piridoksin-dipalmitat
|
Pantotenska
kiselina
|
Kalcijev
D-pantotenat
Natrijev
D-pantotenat
Dekspantenol
|
Folat
|
Folna
kiselina
|
Vitamin
B12
|
Cijanokobalmin
Hidroksikobalamin
|
Biotin
|
D-biotin
|
Vitamin
C
|
L-askorbinska
kiselina
Natrijev
L-askorbat
Kalcijev
L-askorbat
6-palmitil-L-askorbinska
kiselina (askorbil-palmitat)
Kalijev
askorbat
|
Vitamin
K
|
Filokinon
(Fitomenadion)
|
Vitamin
E
|
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
D-alfa-tokoferol
acetat
DL-alfa-tokoferol
acetat
|
L-arginin
L-cistin
L-histidin
L-izoleucin
L-leucin
L-lizin
L-cistein
|
i
njihovi hidrohloridi
|
L-metionin
|
|
L-fenilalanin
|
|
L-treonin
|
|
L-triptofan
|
|
L-tirozin
|
|
L-valin
|
|
Kolin
|
Kolin-hlorid
|
Kolin-citrat
|
Kolin-bitartrat
|
Inozitol
|
L-karnitin
|
L-karnitin hidrohlorid
|
Kalcij
|
Kalcij
karbonat
Kalcijev
hlorid
Kalcijeve
soli limunske kiseline
Kalcijev
glukonat
Kalcijev
glicerofosfat
Kalcijev
laktat
Kalcijev
oksid
Kalcijev
hidroksid
Kalcijeve
soli ortofosforne kiseline
|
Magnezij
|
Magnezijev
karbonat
Magnezijev
hlorid
Magnezijeve
soli limunske kiseline
Magnezijev
glukonat
Magnezijev
oksid
Magnezijev
hidroksid
Magnezijeve
soli ortofosforne kiseline
Magnezijev
sulfat
Magnezijev
laktat
Magnezijev
glicerofosfat
|
Kalij
|
Kalijev
hlorid
Kalijeve
soli limunske kiseline
Kalijev
glukonat
Kalijev
laktat
Kalijev
glicerofosfat
|
Željezo
|
Željezov
citrat
Željezov
amonijev citrat
Željezov
glukonat
Željezov
laktat
Željezov
sulfat
Željezov
fumarat
Željezov
difosfat (Željezov pirofosfat)
Elementarno
željezo (reducirano karbonilom, vodikom i elektrolitički)
Željezov
saharat
Natrijev
željezov difosfat
Željezov
karbonat
|
Bakar
|
Bakar-lizin
kompleks
Bakrov
karbonat
Bakrov
citrat
Bakrov
glukonat
Bakrov
sulfat
|
Cink
|
Cinkov
acetat
Cinkov
hlorid
Cinkov
citrat
Cinkov
laktat
Cinkov
sulfat
Cinkov
oksid
Cinkov
glukonat
|
Mangan
|
Manganov
karbonat
Manganov
hlorid
Manganov
citrat
Manganov
glukonat
Manganov
sulfat
Manganov
glicerofosfat
|
Jod
|
Natrijev
jodid
Kalijev
jodid
Kalijev
jodat
Natrijev
jodat
|
Hranjiva tvar
|
Referentna vrijednost
|
Vitamin A
|
(μg) 400
|
Vitamin D
|
(μg) 10
|
Vitamin C
|
(mg) 25
|
Tiamin
|
(mg) 0,5
|
Riboflavin
|
(mg) 0,8
|
Ekvivalenti niacina
|
(mg) 9
|
Vitamin B6
|
(mg) 0,7
|
Folat
|
(μg) 100
|
Vitamin B12
|
(μg) 0,7
|
Kalcij
|
(mg) 400
|
Željezo
|
(mg) 6
|
Cink
|
(mg) 4
|
Jod
|
(μg) 70
|
Selen
|
(μg) 10
|
Bakar
|
(mg) 0,4
|
Hemijski naziv tvari
|
Maksimalno dozvoljeni nivo ostatka (mg/kg)
|
Kadusafos
|
0,006
|
Demeton-S-metil/demeton-S-metil
sulfon/oksidemeton-metil (zasebno ili u kombinaciji, izražen kao
demeton-S-metil)
|
0,006
|
Etoprofos
|
0,008
|
Fipronil (zbroj fipronila i fipronil-desulfinila,
izražen kao fipronil)
|
0,004
|
Propineb/propilenetioureja (zbir propineba i
propilenetioureje)
|
0,006
|
Hemijski naziv tvari (objašnjenje ostatka)
|
Disulfoton (zbir disulfotona, disulfoton
sulfoksida i disulfoton sulfona, izražen kao disulfoton)
|
Fensulfotion (zbroj fensulfotiona, njegovog
kisikovog analoga i njihovih sulfona, izražen kao fensulfotion)
|
Fentin, izražen kao trifeniltin kation
|
Haloksifop (zbir haloksifopa, njegovih soli i
estera, uključujući konjugate, izražen kao haloksifop)
|
Heptahlor i trans-heptahlor epoksid, izražen kao
heptahlor
|
Heksahlorbenzen
|
Nitrofen
|
Ometoat
|
Terbufos (zbroj terbufosa, njegovog sulfoksida i
sulfona, izražen kao terbufos)
|
Hemijski naziv tvari
|
Aldrin i dieldrin, izraženi kao dieldrin
|
Endrin
|