Službeni glasnik BiH, broj 86/16

Na osnovu člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08) i člana 24. Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 27/10), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na 77. sjednici održanoj 13. oktobra 2016. godine, donijelo je


ODLUKU


O DAVANJU OVLAŠTENJA PRAVNIM LICIMA ZA OBLAST OZNAKE ORIGINALNOSTI I OZNAKE GEOGRAFSKOG PORIJEKLA PREHRAMBENIH PROIZVODA


Član l.
(Predmet)

(1) Ovom odlukom ovlašćuju se pravna lica (u daljnjem tekstu: certifikacijska tijela) za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom.

(2) Ovlaštenje iz stava (1) ovog člana odnosi se na oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Član 2.
(Ovlašćivanje)

(1) Za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, a na osnovu provedenog Javnog konkursa, ovlašćuju se sljedeća certifikacijska tijela:

a) Herkon d.o.o. Mostar,

b) Organska kontrola d.o.o. Sarajevo.

(2) U skadu s članom 25. stav (2) Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 27/10), certifikacijsko tijelo dužno je dobiti akreditaciju od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine ili drugog međunarodno ovlaštenog akreditacijskog tijela prema zahtjevima standarda BAS EN 45011 ili ISO Vodiča 65, u roku od dvije godine od dana ovlaštenja.

Član 3.
(Zadatak)

(1) Zadatak certifikacijskog tijela iz člana 2. stava (1) ove odluke je utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom.

(2) Nadzor nad radom certifikacijskog tijela provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija).

Član 4.
(Zahtjev za utvrđivanje usklađenosti)

(1) Postupak utvrđivanja usklađenosti prehrambenog proizvoda sa specifikacijom provodi se prije pokretanja postupka registracije oznake originalnosti, odnosno oznake geografskog porijekla i prije pokretanja postupka za upis prava upotrebe registrirane oznake originalnosti, odnosno registrirane oznake geografskog porijekla.

(2) Zahtjev za provođenje postupka utvrđivanja usklađenosti podnosi se certifikacijskom tijelu.

(3) Zahtjev iz stava (2) ovog člana sadrži:

a) podatke o podnosiocu zahtjeva, odnosno udruženju, te o svakom njenom pojedinom članu, koji je proizvođač, odnosno prerađivač prehrambenog proizvoda za koji se traži oznaka ili pravo upotrebe registrirane oznake (ime i prezime, odnosno naziv pravnog ili fizičkog lica ili poljoprivrednog porodičnog domaćinstva, punu adresu, odnosno sjedište te njihov matični broj, a u slučaju udruženja također i pravni status udruženja);

b) naziv prehrambenog proizvoda uključujući i naziv oznake originalnosti ili oznake geografskog porijekla;

c) specifikaciju proizvoda;

d) dokaze o zadovoljavanju svih općih ili posebnih uslova higijene u proizvodnji i preradi prehrambenog proizvoda;

e) opis unutrašnje kontrole te način vođenja dokumentacije proizvodnje.

Član 5.
(Prva kontrola)

(1) Na osnovu podnesenog zahtjeva iz člana 4. stav (2) ove odluke, certifikacijsko tijelo prije prve kontrole priprema uputstva za njeno provođenje.

(2) Nakon provedene kontrole sastavlja se zapisnik koji se dostavlja proizvođaču, odnosno prerađivaču.

(3) Ako se utvrde nedostaci u proizvodnji ili preradi prehrambenog proizvoda, u zapisniku se zahtijeva njihovo uklanjanje.

(4) Nakon što se ustanovi da su svi nedostaci uklonjeni, certifikacijsko tijelo izrađuje završni izvještaj.

(5) Ako je završni izvještaj pozitivan, certifikacijsko tijelo podnosiocu zahtjeva izdaje potvrdu o usklađenosti.

Član 6.
(Kontrola)

(1) Kontrolu pravnih ili fizičkih lica, koja proizvode ili prerađuju prehrambeni proizvod sa oznakom originalnosti, odnosno oznakom geografskog porijekla, provodi certifikacijsko tijelo u skladu s planom kontrole.

(2) Plan kontrole izrađuje certifikacijsko tijelo, prema uputstvima Agencije.

(3) Plan kontrole odobrava Agencija.

(4) U proizvodnji se kontrola obavlja najmanje jednom godišnje, ako planom kontrole nije drugačije određeno.

(5) Nakon obavljene kontrole, certifikacijsko tijelo je o tome dužno obavijestiti Agenciju i na njen zahtjev dostaviti joj zapisnik o kontroli.

(6) Ako se kontrolom utvrdi da prehrambeni proizvod više nije u skladu sa specifikacijom, certifikacijsko tijelo predlaže Agenciji da se proizvođač, odnosno prerađivač briše iz Registra oznaka, te o tom postupku certifikacijsko tijelo obavještava fizičko ili pravno lice nad kojim je proveden postupak kontrole.

Član 7.
(Obim proizvodnje)

(1) Proizvođači, odnosno prerađivači prehrambenih proizvoda koji nose oznaku originalnosti, odnosno oznaku geografskog porijekla, dužni su dostaviti podatke o količinama sirovina i izvještaj o količini proizvedenih prehrambenih proizvoda certifikacijskom tijelu u skladu s planom kontrole.

(2) Certifikacijsko tijelo dužno je, na zahtjev Agencije, dostaviti sve tražene podatke iz stava (1) ovog člana.

Član 8.
(Stupanje na snagu)

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku BiH".

VM broj 241/16
13. oktobra 2016. godine
Sarajevo


Predsjedavajući
Vijeća ministara BiH
Dr. Denis Zvizdić, s. r.

Pretplatnici imaju dodatne pogodnosti. Ukoliko ste već pretplatnik, prijavite se! Ukoliko niste pretplatnik, registrirajte se!