ODLUKU
O RATIFIKACIJI PROTOKOLA UZ SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE, S JEDNE STRANE, I EVROPSKIH ZAJEDNICA I NJIHOVIH DRŽAVA ČLANICA, S DRUGE STRANE, KAKO BI SE UZELO U OBZIR PRISTUPANJE REPUBLIKE HRVATSKE EVROPSKOJ UNIJI
Član 1.
Član 2.
PROTOKOL
UZ SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE, S JEDNE STRANE, I EVROPSKIH ZAJEDNICA I NJIHOVIH DRŽAVA ČLANICA, S DRUGE STRANE, KAKO BI SE UZELO U OBZIR PRISTUPANJE REPUBLIKE HRVATSKE EVROPSKOJ UNIJI
BOSNA I HERCEGOVINA
ČLAN 1.
ČLAN 2.
POLJOPRIVREDNI PROIZVODI SENSU STRICTO
ČLAN 3.
RIBE I RIBLJI PROIZVODI
ČLAN 4.
PRERAĐENI POLJOPRIVREDNI PROIZVODI
ČLAN 5.
SPORAZUM O VINU
ČLAN 6.
ČLAN 7.
ČLAN 8.
ČLAN 9.
ANEKS I
Oznaka KN |
Opis |
Carinska kvota (tone) |
||
Od 1.1.2017. |
Od 1.1.2018. |
Od 1.1.2019. |
||
0401 |
Mlijeko i pavlaka, nekoncentrirani i bez dodatog šećera ili drugih sladila: |
|
|
|
0401 20 |
- sa sadržajem masti većim od 1%, ali ne većim od 6% po masi; |
|
|
|
- - ne većim od 3%; |
|
|
|
|
0401 20 11 |
- - - u originalnim pakovanjima neto sadržaja ne većeg od 2 litra; |
5 432 |
9 506 |
13 580 |
- - većim od 3%; |
|
|
|
|
0401 20 91 |
- - - u originalnim pakovanjima neto sadržaja ne većeg od 2 litra; |
720 |
1 440 |
1 440 |
0403 |
Mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i pavlaka, koncentrirani ili nekoncentrirani, sa dodatim ili bez dodatog šećera ili drugih sladila,aromatizirani ili sa dodatim voćem, orašastim plodovima ili kakaom: |
|
|
|
0403 10 |
- jogurt; |
|
|
|
- - nearomatiziran i bez dodatog voća, orašastih proizvoda ili kakaa; |
|
|
|
|
- - - bez dodatog šećera ili drugih sladila, sa sadržajem masti; |
|
|
|
|
0403 10 11 |
- - - - ne većim od 3%; |
1 515 |
3 030 |
3 030 |
0403 10 13 |
- - - - većim od 3%, ali ne većim od 6%; |
1 520 |
3 040 |
3 040 |
0403 90 |
- ostalo; |
|
|
|
- - nearomatiziran i bez dodatog voća, orašastih plodova ili kakaa; |
|
|
|
|
- - - ostalo; |
|
|
|
|
- - - - bez dodatog šećera ili drugih sladila, sa sadržajem masti po masi; |
|
|
|
|
0403 90 59 |
- - - - - većim od 6%. |
1 762,5 |
3 525 |
3 525 |
1601 |
Kobasice i slični proizvodi, od mesa, drugih klaoničnih proizvoda ili krvi; prehrambeni proizvodi na osnovi tih proizvoda: |
|
|
|
- ostalo; |
|
|
|
|
1601 00 99 |
- - ostalo. |
1 692,5 |
3 385 |
3 385 |
ANEKS II
Oznaka KN |
Opis |
Količina carinske kvote (tone) |
Carinska stopa u okviru kvote |
Carinska stopa iznad kvote |
0301 91 10 0301 91 90 0302 11 10 0302 11 20 0302 11 80 0303 14 10 0303 14 20 0303 14 90 0304 42 10 0304 42 50 0304 42 90 ex 0304 52 00 0304 82 10 0304 82 50 0304 82 90 ex 0304 99 21 ex 0305 10 00 ex 0305 39 90 0305 43 00 ex 0305 59 80 ex 0305 69 80 |
Pastrmka (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): živa; svježa ili rashlađena; smrznuta; sušena, soljena ili u salamuri; dimljena; fileti i drugo riblje meso; brašno, krupica i pelete prikladni za ljudsku ishranu. |
500 |
0% |
70% od MFN carine |
0301 93 00 0302 73 00 0303 25 00 ex 0304 39 00 ex 0304 51 00 ex 0304 69 00 ex 0304 93 90 ex 0305 10 00 ex 0305 31 00 ex 0305 44 90 ex 0305 52 00 ex 0305 69 80 |
Šaran (Cyprinus spp., Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp): živ; svjež ili rashlađen; smrznut; sušen, soljen ili u salamuri, dimljen; fileti i drugo riblje meso; brašno, krupica i pelete prikladni za ljudsku ishranu. |
140 |
0% |
70% od MFN carine |
ex 0301 99 85 0302 85 10 0303 89 50 ex 0304 49 90 ex 0304 59 90 ex 0304 89 90 ex 0304 99 99 ex 0305 10 00 ex 0305 39 90 ex 0305 49 80 ex 0305 59 85 ex 0305 69 80 |
Zubatac i rumenci (Dentex dentex i Pagellus spp.): živi; svježi ili rashlađeni; smrznuti; sušeni, soljeni ili u salamuri, dimljeni; fileti i drugo riblje meso; brašno, krupica i pelete prikladni za ljudsku ishranu. |
30 |
0% |
30% od MFN |
ex 0301 99 85 0302 84 10 0303 84 10 ex 0304 49 90 ex 0304 59 90 ex 0304 89 90 ex 0304 99 99 ex 0305 10 00 ex 0305 39 90 ex 0305 49 80 ex 0305 59 85 ex 0305 69 80 |
Brancin (lubin) (Dicentrarchus labrax): živ; svjež ili rashlađen; smrznut; sušen, soljen ili u salamuri, dimljen; fileti i drugo riblje meso; brašno, krupica i pelete prikladni za ljudsku ishranu. |
30 |
0% |
30% od MFN carine |
1604 13 11 1604 13 19 ex 1604 20 50 |
Pripremljene ili konzervirane sardine |
50 |
6% |
100% |
1604 16 00 1604 20 40 |
Pripremljeni ili konzervirani inćuni |
70 |
12,5% |
100% |
ANEKS III.
Oznaka KN |
Opis |
Carinska kvota (tone) |
0403 |
Mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i pavlaka, koncentrirani ili nekoncentrirani, sa ili bez dodatog šećera ili drugih sladila, aromatizirani ili sa dodatim voćem, orašastim plodovima ili kakaom: |
|
0403 10 |
- jogurt; |
|
- - aromatiziran ili sa dodatim voćem, orašastim plodovima ili kakaom: |
|
|
- - - ostali, sa sadržajem mliječnih masti po masi; |
|
|
0403 10 91 |
- - - - ne većim od 3% po masi; |
480 |
0403 10 93 |
- - - - većim od 3%, ali ne većim od 6% po masi; |
130 |
0403 10 99 |
- - - - većim od 6%; |
25 |
0403 90 |
- ostalo; |
|
- - aromatizirani ili s dodatim voćem, orašastim plodovima ili kakaom; |
|
|
- - - ostalo, sa sadržajem mliječne masti po masi; |
|
|
0403 90 91 |
- - - - ne većim od 3%; |
530 |
0403 90 93 |
- - - - većim od 3%, ali ne većim od 6%. |
55 |
1905 |
Hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi sa sadržajem kakaa ili bez kakaa; hostije, prazne kapsule za farmaceutske proizvode, oblate, rižin papir i slični proizvodi; |
|
- keksi i njima slični proizvodi, slatki; vafli i oblate; |
|
|
1905 31 |
- - keksi i njima slični proizvodi, slatki; |
|
- - - potpuno ili djelomično prekriveni čokoladom ili drugim proizvodima koji sadrže kakao; |
|
|
1905 31 19 |
- - - - ostali; |
365 |
- - - ostali; |
|
|
- - - - ostali; |
|
|
1905 31 99 |
-- - - - ostali; |
600 |
1905 32 |
- - vafli i oblate, |
|
|
- - - ostalo; |
|
|
- - - - potpuno ili djelomično prekriveni čokoladom ili drugim proizvodima koji sadrže kakao; |
|
1905 32 19 |
-- - - - ostalo; |
300 |
1905 90 |
- ostalo; |
|
- - ostalo; |
|
|
1905 90 45 |
- - - keksi. |
35 |
2208 |
Nedenaturirani etilni alkohol sa volumnskim sadržajem alkohola manjim od 80%; vol.% rakije, likeri i ostala alkoholna pića: |
|
2208 20 |
- alkoholna pića dobivena destilacijom vina od grožđa ili koma od grožđa; |
|
- - u posudama zapremine 2 l ili manje; |
|
|
2208 20 29 |
- - - ostala; |
|
ex 2208 20 29 |
- - - lozovača i komovica; |
85 |
ex 2208 20 29 |
- - - - ostalo. |
|
2402 |
Cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili zamjena duhana: |
|
2402 20 |
- cigarete koje sadrže duhan; |
|
2402 20 90 |
- - ostale. |
3 200 |
ANEKS IV.
Oznaka KN |
Opis (u skladu s članom 2. stav(1) tačka (b) Protokola 7) |
Carina koja se primjenjuje |
Količine (hl) |
Posebne odredbe |
ex 2204 10 |
Kvalitetno pjenušavo vino |
oslobođeno |
25 500 |
(1) |
ex 2204 21 |
Vino od svježeg grožđa |
|||
ex 2204 22 ex 2204 29 |
Vino od svježeg grožđa |
oslobođeno |
15 100 |
(1) |
(1) Na zahtjev jedne od stranaka mogu se održati konsultacije radi prilagođavanja kvota prebacivanjem količina sa kvote koja se odnosi na pozicje ex 2204 22 i ex 2204 29 na kvotu koja se odnosi na pozicije ex 2204 10 i ex 2204 21. U 2017. godini primjenjivat će se puni iznos kvota, bez obzira na datum stupanja na snagu ili početka privremene primjene protokola. |
Carinska oznaka Bosne i Hercegovine |
Opis (u skladu sa članom 2. stav (1) tačka (a) Protokola 7) |
Carina koja se primjenjuje |
Količine od 1. 1. 2017. (hl) |
Količine od 1. 1. 2018. (hl) |
Posebne odredbe |
ex 2204 10 |
Kvalitetno pjenušavo vino |
oslobođeno |
13 765 |
19 530 |
(2) |
ex 2204 21 |
Vino od svježeg grožđa |
||||
(2) (2) U 2017. godini primjenjivat će se puni iznos kvota, bez obzira na datum stupanja na snagu ili početka privremene primjene protokola. |
Član 3.
Broj 01-50-1-2297-34/17
27. juna 2017. godine
Sarajevo
Predsjedavajući
Dr. Mladen Ivanić, s. r.
2014 © JP NIO Službeni list Bosne i Hercegovine. Sva Prava Pridržana.